Els taxistes s’estan formant per utilitzar els aparells, cedits per la Fundació Barcelona Salut

Font: JESÚS SANCHO / La Vanguardia

Martín només va poder trucar a l’ambulància. Aquell fet el va marcar, i va decidir actuar. Ara és el president de l’associació solidària SOS Taxi i un dels impulsors d’una prova pilot que dotarà 50 taxis de Barcelona de desfibril·ladors en cas d’emergència.

Però com és la vida: Martín, de 50 anys, va tenir fa uns mesos un infart, i gràcies a una formació que va fer va saber reconèixer els símptomes i ara ho pot explicar. “Amb el que em van ensenyar al curs sabia què em passava. Vaig arribar a casa amb molt malestar i, quan vaig obrir la porta, vaig dir a la meva dona que truqués a una am­bulància perquè estava tenint un infart. Llavors vaig caure a terra”, recorda Martín, que després d’un llarg procés de re­cuperació i un canvi d’hàbits ha tornat al volant. Ell ja porta un desfibril·lador al taxi i, per sort, encara no l’ha hagut de fer servir.

El projecte es volia posar en marxa l’any passat, però la covid el va parar, i ara s’ha reactivat. La prova pilot està previst que comenci a l’octubre o el novembre, sempre que les circumstàncies sanitàries ho permetin.

Fa poc una cinquantena de taxistes s’han format o s’estan formant en tècniques de suport vital bàsic, de reanimació cardiopulmonar i ús del desfibril·lador. Les classes, que es fan de manera virtual i presencial, estan homologades pel Consell Europeu de Ressuscitació i les imparteix la Fundació Barcelona Salut, entitat sense ànim de lucre que cedirà gratuïtament els 50 aparells als conductors. Entre els participants hi ha tant homes com dones de diferents edats.

 

El dispositiu que se’ls lliurarà és d’última generació. “La decisió de provocar la descàrrega no depèn de la persona, sinó de l’aparell. Són unitats digitals que abans d’actuar revisen la persona, i si la causa no té relació directa amb el tema cardíac no hi ha descàrrega”, detalla Juan Soriano, secretari general de la Fundació Barcelona Salut. “Tenim clar que no som sanitaris. Serem un punt de suport vital bàsic per a les emergències fins que arribin els professionals”, afegeix el president de SOS Taxi Barcelona.

En el cas dels taxis, com que estan en circulació, geolocalitzats i en contacte amb el Sistema d’Emergències Mèdiques ( SEM), una intervenció ràpida pot ser vital. “Les ambulàncies o els bombers són a les seves bases i surten quan cal si hi ha una emergència, però els taxis estan en moviment 24 hores, de manera que és possible que arribin abans”, assenyala Soriano. Amb la idea d’incloure un territori més ampli, els desfibril·ladors es repartiran estratègicament. “No ens centrarem només en Barcelona, sinó que els companys estaran distribuïts per poder incloure els 36 municipis que formen l’àrea metropolitana”, detalla el president de SOS Taxi, que destaca que és un projecte obert a tots els taxistes.

La Fundació Barcelona Salut impulsa des del 2014 en col·laboració amb les administracions el projecte Catalunya, territori cardioprotegit , pel qual s’ha dotat de desfibril·ladors farmàcies, els mercats municipals de Barcelona i diverses estacions del metro. “La mort sobtada no avisa i multiplica per 16 les morts que origina el trànsit a Catalunya”, adverteix Soriano, que apunta que al llarg d’aquests últims sis anys els aparells de la fundació han aconseguit salvar 42 vides. Els taxistes també ho podran fer aviat. El sector demostra una vegada més la seva vessant més solidària, com ja va fer en els atemptats de la Rambla i durant l’estat d’alarma, amb desplaçaments gratuïts a sanitaris.

Leave a comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.